Пінопласт. Загальний опис.

 Пінополістирол (пінопласт)  це спінений полістирол марки ПСБ-С.  Пінопласт є теплоізоляційним поропластом, який отримують шляхом спучування полістиролу під дією високого тиску і температури з використанням газообразователя (пентан).  Спінений полістирол являє собою многоячеістие вологостійкі гранули, розміри яких становлять від 5 до 10 мм.  Гранули на 2% складаються з полімеру і на 98% з повітря.  Ніздрюватий пінополістирол формується в готовий виріб без застосування різних в'яжучих речовин, даний технологічний процес протікає тільки під дією високої температури, спікся гранули полістиролу один з одним.

Пінопласт є екологічно чистим і нетоксичним матеріалом, основне застосування пінопластових плит знайшло в будівництві. Пінополістирол зарекомендував себе як найбільш практичний і економічний матеріал в застосуванні, що володіє низьким ступенем теплопровідності і звукоізоляції. Завдяки цим властивостям, пінопласт використовується як утеплювач, для утеплення будинку, фасадів, теплоізоляції. Пінополістирол за фізичними властивостями є нейтральним матеріалом, який не виділяє шкідливих речовин, пінопласт не схильний до розкладання під впливом мікроорганізмів і не має обмеженого терміну придатності. Пінополістирол відноситься до тієї групи пластмас, які при горінні виділяють такі самі гази, як і при спалюванні деревини або пробки.

Сучасні пінопласти виробляють з додаванням вогнестійких речовин. Волога не впливає на теплоізолюючі властивості цього матеріалу і не викликає утворення в ньому бактерій і цвілі, що дозволяє широко використовувати пінополістирол також і в харчовій промисловості. Пінопластові плити стійкі до асфальтових емульсій, що становить з руберойду, хімічним добривам, рідких добрив, спінених фарб, мила і счелочних розчинів, цементу, гіпсу, вапна, розчинів солі, води. Температура не робить істотного впливу на фізичні властивості пінополістиролу. Однак, при інтенсивній дії світла (ультрафіолет) зростає крихкість і схильність до ерозії. Тому при зберіганні пінопластових плит необхідно застосовувати заходи від прямого впливу сонячних променів.

Хімічні властивості: використовуючи пінополістирол як будівельний матеріал, необхідно не допускати його контакту з наступними хімічними сполуками: органічними розчинниками (ацетон, оцтово-етиловий ефір, розчинник фарб, скипидар); насиченими вуглеводнями (спирт) і нафтопродуктами (бензин, гас, смоли і ін), так як чарункова структура пінополістиролу при контакті з вищеназваними з'єднаннями може пошкодитися або повністю розчинитися.

Пінопласт є дуже хорошим утеплювачем. Закладка пінопласту в зовнішні стіни житлових будинків дозволяє в кілька разів знизити тепловтрати. Згідно досліджень і випробувань пінополістирол завтовшки всього в 12 см за своїми  теплозберігаючими властивостями еквівалентний: - 0,5 м стіні з дерев'яного бруса; - 2х-метрової стіни з цегли; - 4х-метрової стіни із залізобетону. Пінопласт (пінополістирол) за всіма своїми характеристиками значно перевершує аналогічні матеріали і не йде не в яке порівняння за вартістю (ціною) і монтажу з мінеральною ватою, пінними блоками і т.д.

Пінополістирол (пінопласт) - штучний матеріал, майже ідеально підходить за своїми фізико-хімічними якостями для виготовлення зовнішньої реклами: елементів оформлення, об'ємних літер, інформаційних стендів, манекенів і багатьох інших елементів, що застосовуються в рекламній індустрії.

Необхідно виділити основні переваги пінополістиролу:

  • легкість в обробці (різанні), без застосування захисту органів зору та дихання; 
  • склеювання з використанням клею, гіпсових і цементних розчинів; 
  • стійкість до дії мінеральних масел, кислот, лугів, води; 
  • високий показник міцності, зокрема на стиск; 
  • пінополістирол пожежобезпечний, не токсичний, не виділяє згубних для озонового шару речовин; 
  • пінополістирол не утворює пил, без запаху і не отруйний; 
  • пінополістирол не містить поживних речовин для мікроорганізмів і тому на нього не впливають бактерії, грибки, гризуни і цвіль.